Terug naar blog overzicht
Terug naar Tu Viaje

Burnout volgens neuropsycholoog Erik Matser

Burnout als slijptol.

Andévalo is nieuwsgierig én leergierig. Regelmatig doen wij in onze blogs verslag van mensen die -net als wij- het brein onderzoeken om het beter te begrijpen en oplossingen te zoeken voor breinen die zijn vastgelopen, of zoals wij zeggen uit balans zijn. In de podcast van Wilde Haren (aflevering 4;S06E04) neemt Erik Matser ons mee in zijn visie op burnout. Erik Matser (1963) is neuropsycholoog, wetenschappelijk publicist en sportpsycholoog. Hij is vooral bekend om zijn hersenonderzoek en mentale begeleiding van topsporters, artiesten en zakenmensen.

"Suikerconsumptie en stress zijn grootste bedreigingen voor de volksgezondheid op dit moment."

De snelheid van veranderingen in onze huidige wereld zijn duizelingwekkend; Alles is 'one touch play', dat wil zeggen dat er weinig tijd is om na te denken over je keuzes. Er is weinig tijd en we moeten en willen van alles. De maatschappij, onze social media schotelt ons plaatjes voor van hoe wij zouden moeten zijn, hoe we zouden moeten denken of hoe we er idealiter uit zouden moeten zien.

"We moeten jongeren leren dat ze niet op alle ballen moeten lopen......"

Ons brein staat om die reden 24/7 aan, jongeren doen hun best om niets te missen, alle veranderingen bij te benen en snelle keuzes te maken. Terwijl ditzelfde brein nog ongeveer hetzelfde is als 5000 jaar geleden. Maar ons brein kan niet altijd 'aan' staan, raakt oververhit en kan dit vervolgens alleen via het lichaam duidelijk maken; simpel gezegd, gaat stresshormonen aanmaken tot we erbij letterlijk en figuurlijk bij neervallen omdat de bijnierschors totaal uitgeput is; 'burn-out' diagnostiseert je huisarts of psycholoog.

Snappen hoe ons brein werkt betekent dat we inmiddels weten dat je brein niet 24/7 aan kan staan is het begin van oplossingen. het brein kan zo'n 150 impulsen per dag handelen, gemiddeld krijgen we er -onder invloed van social media- ongeveer 3500 binnen!

"Bij de meeste mensen staat 24/7 de slijptol aan."

Snappen hoe ons brein werkt betekent dat we inmiddels weten dat je brein niet 24/7 aan kan staan. Als je dat wel doet werkt de stress als een slijptol, steeds dieper grijpt de stress in op ons leven en we lijken steeds minder grip te hebben op de situatie.

Als je snapt hoe het zit ben je ook een stuk dichter bij de oplossingen! We noemen er hier een aantal;

  • Loop niet op alle ballen ófwel; maak betere keuzes!
  • Rustmomenten zijn nodig door de dag heen.
  • Lichaamsbeweging zorgt voor een gezond brein.
  • Interne onrust herkennen, welke signalen geeft het lichaam?
  • Leren wat ontspanning is en....oefenen.
  • Laat info van buiten naar binnen komen ipv andersom!